Distanční výuka s vůní pečeného chleba

22.2.2021 21:21   Akce tříd

     Ve třídě 4. B jsme v přírodovědě probírali učivo „ekosystém pole“. Informace získané ve výuce se snažíme používat v běžném životě. Naučili jsme se, že na poli pěstujeme například obilniny, ze kterých vyrábíme mouku. Žáci Honza K. a Dominik B. se rozhodli udělat „pokus“ – využít mouku k upečení chleba. Zvládli to skvěle. Oba se drželi pokynů v receptu a stihli si během kynutí i zasportovat venku na sněhu. Zkuste to také, budete překvapeni, jak snadné je upéct chléb a jak výborně chutná. Recept najdete na další straně článku, na ilustrační fotografie se podívejte zde.

Článek a recept pro vás připravila: Mgr. Kateřina Kamlachová


JEDNODUCHÝ BÍLÝ CHLÉB

recept

     Prosejte mouku do mísy, přisypte droždí, sůl a cukr. Promíchejte. Přidejte vodu a vypracujte těsto – rukama (případně robotem). Těsto je třeba hníst několik minut, až bude hezky vláčné (ideální je se při hnětení doma vystřídat s ostatními :-) ). Pak dát zpět do mísy, přikrýt čistou utěrkou a nechat na teplém místě kynout 2 hodiny. Zatím běžte na procházku do zimní přírody.  Pak předehřát troubu na 230 °C. Vymazat máslem skleněnou zapékací misku nebo jinou nádobu na pečení. Znovu těsto několik minut hníst. Pak udělat bochánek, dát do pečící misky a vložit do trouby. Péct 30 minut, nebo dokud nezní chléb na poklep dutě. Nechejte vychladnout. Dobrou chuť!