Malí výzkumníci z 5. B

4.1.2019 21:00   Akce tříd

Hned po vánočních prázdninách jsme se vypravili do Kids‘ Lab Abrakadabra Národního technického muzea, kde jsme se zúčastnili workshopu „Chytří gurmáni“. Na jedno dopoledne jsme se stali malými chemiky a opravdovými výzkumníky. Abychom zajistili svoji bezpečnost, obdrželi jsme ochranné zástěry a brýle. Rozdělili jsme se do dvojic, a pak už se šlo zkoumat! Cíl výzkumu: Šampion vitamín C. Zjišťovali jsme obsah vitamínu v různých druzích ovoce, zeleniny, džusech a citronce. Kandidátem na výhru byl citrón, avšak ostatní vzorky byly také silnými soupeři, např. pomeranč.


     Pokus č. 1: Dostali jsme 4 zkumavky, pipetou jsme si do nich odměřili 15 ml indikátoru (škrob a jód, tmavě modrá barva). Z jednotlivých vzorků jsme pak vymačkali šťávu a kapátkem ji postupně kapali do zkumavek s indikátorem. Počítali a zapisovali jsme kapky, zatřepali tekutinu a sledovali změnu barvy indikátoru. Zjištění: indikátor se nejrychleji odbarvil ve zkumavce s ovocnou šťávou. Má tedy nejvíce vitamínu C.
     Pokus č. 2: Dostali jsme vzorky ovoce a zeleniny (citrón, pomeranč, khaki, jablko, paprika, ředkvička, okurka, zelený salát). Pomocí testovacích proužků jsme zjišťovali množství vitamínu C ve vzorcích. Překvapivý vítěz: p a p r i k a! Porazila citrón, pomeranč i salát. Budeme tedy jíst hlavně papriku jakékoliv barvy.
     Na závěr jsme svá pracovní místa a chemické nádobí umyli a uklidili. Obdrželi jsme diplomy z experimentování a další zajímavé materiály s náměty na zkoumání ve škole nebo doma. Myslíme si, že všichni byli nadšeni. Že by z některých z nás byli v budoucnu chemici? Ještě uvidíme!

Na fotografie se můžete podívat zde.

Autoři článku: Anežka Knottová, Julie Holá, Tereza Gregorová a Veronika Holá

Fotografie: Jiřina Mariničová