Hned po vánočních prázdninách jsme se vypravili do Kids‘ Lab Abrakadabra Národního technického muzea, kde jsme se zúčastnili workshopu „Chytří gurmáni“. Na jedno dopoledne jsme se stali malými chemiky a opravdovými výzkumníky. Abychom zajistili svoji bezpečnost, obdrželi jsme ochranné zástěry a brýle. Rozdělili jsme se do dvojic, a pak už se šlo zkoumat! Cíl výzkumu: Šampion vitamín C. Zjišťovali jsme obsah vitamínu v různých druzích ovoce, zeleniny, džusech a citronce. Kandidátem na výhru byl citrón, avšak ostatní vzorky byly také silnými soupeři, např. pomeranč.
Pokus č. 1: Dostali jsme 4 zkumavky, pipetou jsme si do nich odměřili 15 ml indikátoru (škrob a jód, tmavě modrá barva). Z jednotlivých vzorků jsme pak vymačkali šťávu a kapátkem ji postupně kapali do zkumavek s indikátorem. Počítali a zapisovali jsme kapky, zatřepali tekutinu a sledovali změnu barvy indikátoru. Zjištění: indikátor se nejrychleji odbarvil ve zkumavce s ovocnou šťávou. Má tedy nejvíce vitamínu C.
Pokus č. 2: Dostali jsme vzorky ovoce a zeleniny (citrón, pomeranč, khaki, jablko, paprika, ředkvička, okurka, zelený salát). Pomocí testovacích proužků jsme zjišťovali množství vitamínu C ve vzorcích. Překvapivý vítěz: p a p r i k a! Porazila citrón, pomeranč i salát. Budeme tedy jíst hlavně papriku jakékoliv barvy.
Na závěr jsme svá pracovní místa a chemické nádobí umyli a uklidili. Obdrželi jsme diplomy z experimentování a další zajímavé materiály s náměty na zkoumání ve škole nebo doma. Myslíme si, že všichni byli nadšeni. Že by z některých z nás byli v budoucnu chemici? Ještě uvidíme!
Na fotografie se můžete podívat zde.
Autoři článku: Anežka Knottová, Julie Holá, Tereza Gregorová a Veronika Holá
Fotografie: Jiřina Mariničová