Týden evropských kuchyní
16.11.2018 23:07 rubrika: Akce ZŠ doporučit, tisk
V týdnu od 12. do 16. listopadu 2018 v naší školní jídelně proběhl Týden evropských kuchyní. Děti se na něj patřičně připravily a jídelnu vyzdobily vlaječkami států. Nad výdajovým okénkem si všichni mohli přečíst přání dobré chuti v různých jazycích. Celý týden jsme pak putovali po pěti evropských státech, a každý den jsme měli možnost zjistit, s jakými jídly se můžeme setkat na stolech našich sousedů. Na to, jak dětem chutnalo, se můžete podívat v naší fotogalerii. Nejvíc si asi děti chodily přidávat italské špagety, ale i o ostatní pokrmy byl velký zájem. Pokud vás zajímají podrobnosti, čtěte dál.
V pondělí jsme se podívali do Polska a ochutnali bramborovou polévku s pórkem a vejci, hovězí maso s křenovou omáčkou a bramborovými plackami nebo sekané mleté placičky s těstovinami. V úterý dětem byla nabídnuta rumunská kuchyně s rybí polévkou s kukuřicí a cuketou a vybrat si mohly rumunský guláš s haluškami nebo kuřecí chilli noc carne. Italská kuchyně se ve středu představila polévkou minestrone, špagetami po milánsku posypanými sýrem nebo benátským rizotem. Ve čtvrtek jsme zavítali na Ukrajinu a ochutnali boršč, drůbeží roládu s bramborovou kaší a červenou řepou či kynuté knedlíky s jahodovou polevou. Závěr týdne patřil Anglii, a dali jsme si hovězí polévku s kroupami a zeleninou, na výběr ze dvou jídel bylo skotské vejce s bramborami a zelným salátem nebo ovesná kaše s čokoládovou polevou.
Autor článku a fotografií: Olga Černohorská