Přesun na obsah

Hledání

Malí výzkumníci z 5. B

4.1.2019 21:00 rubrika: Akce tříd doporučit, tisk

Malí výzkumníci z 5. B

Hned po vánočních prázdninách jsme se vypravili do Kids‘ Lab Abrakadabra Národního technického muzea, kde jsme se zúčastnili workshopu „Chytří gurmáni“. Na jedno dopoledne jsme se stali malými chemiky a opravdovými výzkumníky. Abychom zajistili svoji bezpečnost, obdrželi jsme ochranné zástěry a brýle. Rozdělili jsme se do dvojic, a pak už se šlo zkoumat! Cíl výzkumu: Šampion vitamín C. Zjišťovali jsme obsah vitamínu v různých druzích ovoce, zeleniny, džusech a citronce. Kandidátem na výhru byl citrón, avšak ostatní vzorky byly také silnými soupeři, např. pomeranč.

     Pokus č. 1: Dostali jsme 4 zkumavky, pipetou jsme si do nich odměřili 15 ml indikátoru (škrob a jód, tmavě modrá barva). Z jednotlivých vzorků jsme pak vymačkali šťávu a kapátkem ji postupně kapali do zkumavek s indikátorem. Počítali a zapisovali jsme kapky, zatřepali tekutinu a sledovali změnu barvy indikátoru. Zjištění: indikátor se nejrychleji odbarvil ve zkumavce s ovocnou šťávou. Má tedy nejvíce vitamínu C.
     Pokus č. 2: Dostali jsme vzorky ovoce a zeleniny (citrón, pomeranč, khaki, jablko, paprika, ředkvička, okurka, zelený salát). Pomocí testovacích proužků jsme zjišťovali množství vitamínu C ve vzorcích. Překvapivý vítěz: p a p r i k a! Porazila citrón, pomeranč i salát. Budeme tedy jíst hlavně papriku jakékoliv barvy.
     Na závěr jsme svá pracovní místa a chemické nádobí umyli a uklidili. Obdrželi jsme diplomy z experimentování a další zajímavé materiály s náměty na zkoumání ve škole nebo doma. Myslíme si, že všichni byli nadšeni. Že by z některých z nás byli v budoucnu chemici? Ještě uvidíme!

Na fotografie se můžete podívat zde.

Autoři článku: Anežka Knottová, Julie Holá, Tereza Gregorová a Veronika Holá

Fotografie: Jiřina Mariničová

Nástěnka

Poděkování

26.11.2018 09:41

Velice děkujeme Doc. PaedDr. Janu Farkačovi, CSc., zastupiteli MČ Praha 17, za zprostředkování a financování lípy a dále firmě JENA a Střední lesnické škole Křivoklát za dodání a pomoc při sázení.

IMG_8827

Volná místa

13.11.2018 21:57

Přijmeme vyučeného nebo zaučeného kuchaře/kuchařku  do školní kuchyně základní školy Jana Wericha k přípravě polévek a příloh k hlavnímu jídlu. Nástup na plný nebo zkrácený úvazek je možný ihned. V případě zájmu volejte 775 156 421 (hospodářka školní jídelny).

Kontakty

Telefony:
ústředna: 235314162
ředitelka: 235314362
ŠPP:        235314374

ŠD:          602832209
jídelna:     235302510

FAX:         235314162
Elektronická adresa:
info@zs-jana-wericha.cz

reditelna@zs-jana-wericha.cz

 

ŠPP - Školní poradenské pracoviště

ŠD - Školní družina


 

Logo-Partner-Kompostuj-hnedy-listek

eSafety Silver Label

Sfumato

Alternativní výuka čtení v 1. třídě

Splývavé čtení SFUMATO

Více informací na:

www.sfumato.cz

Rodiče vítáni

Škola otevřená rodičům, rodiče otevření škole

Jazyky bez bariér

 Program Jazyky bez
bariér slouží k usnadnění výuky cizích jazyků. Online verze programu nebo aplikace pro mobilní telefony jsou k dispozici na www.jazyky-bez-barier.cz. Zde najdete podrobné informace, videoprůvodce a knihovnu s množstvím souborů k procvičování.

Podpora čtenářské gramotnosti

Třídíme odpad

Kromě tradičních kontejnerů na plasty a na suché články je nyní v budově školy k dispozici prostor na odložení drobných elektrických spotřebičů, které pak budou předány k ekologické likvidaci. Škola se tak zapojila do projektu MŽP ČR.

Sběr víček

Sběr víček od PET lahví má na naší ZŠ dlouholetou tradici. V současnosti víčka od školy odebírá firma RUMPOLD-P s. r. o., která je předává dalším subjektům jako materiál pro výrobu městského mobiliáře, herních prvků na dětská hřiště apod.